Направете вкусна гибаница со кисело млеко.
Состојки:
- 1 пакување кори
- 5 јајца
- 100 мл. масло
- 150 мл. кисело млеко
- 250 мл. кисела вода
- 300 гр. димена сланина
- кашкавал, сирење, маргарин
Подготовка:
- Се премачкува тава со маргарин и масло.
- Се матат јајцата во сад. Во мала шолја кисело млеко се става прстофат сода, па неколку капки оцет, и се чека да надојде.
- Се додава во млекото со јајца, 100 мл. масло и кисела вода, ронето сирење по желба и се меша.
- Се сече и сланината на коцки и се додава.
- Се земаат по две кори, се прскаат со масло и се става една кутлача од смесата, така додека има кори.
- Последната кора се прелива со смеса и се ставаат горе коцки маргарин, па се пече на загреана рерна на 170 степени.
- Се ренда кашкавал пред крајот.
- Се допекува и служи.
Прочитај повеќе на Gotvi.mk:
За диета здраво срце и висок притисок – една шолја е лек
Сок од домати – витамини и супер вкус
Слатка зимница: Домашен сок од крушки
Чаша на ден и ќе бидете здрави како дрен