Направете ги највкусните посни кифлички кои не сечека да нараснат, а имаат супер вкус.
Состојки:
- 1 кг. брашно тип 400
- 500 мл. вода
- 50 гр. квасец
- 3 лажици шеќер
- 1 лажица сол
- 100 мл. масло
- 1 посен маргарин
- сусам
Подготовка:
- Се раствара квасецот во вода и се става една лажица шеќер.
- Се става брашното во сад и се додава останатиот шеќер, лажица сол и водата со квасец, па 100 милилитри масло.
- Се меси со додавање брашно ако е потребно за тестото да биде меко и да не се лепи.
- Не се остава ни квасецот ни тестото да нарасне, се е брзо и лесно.
- Се дели тестото на топчиња и се развлекуваат, се сечат триаголници и се виткаат кифлички.
- Се загрева рерната на 200 степени, се премачкуваат горе со посен маргарин и се става сусам, па се печат додека не добијат златна боја, 15 минути.
Прочитај повеќе на Gotvi.mk: