Направете баклава со млечно чоколадо.
Состојки:
- ½ кг.кори за пита
- 300 гр. шеќер
- 1 ванилиш ѓеќер
- 100 гр. млечно чоколадо
- 1 лимон или портокал
- 150-200 гр. ореви
- 50 гр. мелени бисквити
- 100 гр. суво грозје и малку масло
Подготовка:
- Се мелат оревите и се остава една рака од нив и ситно се сечат.
- Чоколадото се ренда.
- Се меша чоколадото со мелените и сечени ореви и со мелените бисквити и суво грозје.
- Се распоредува првата кора, се става малку масло и се става втора кора, се става масло, па се ставаат неколку лажички од смесата.
- Се прави ролна и така додека има кори и фил.
- Се редат на плех со масло.
- Се пече баклавата.
- Се прави шербет со 300 грама шеќер и 200 мл. вода, еден ванилин шеќер и кругови портокал или лимон.
- Се остава да врие 3-4 минути.
- Се пече баклавата на 200 степени половина час, се лади и се прелива сечената баклава со шербет.
Повеќе на Gotvi.mk:
ВИДЕО: Шеф Марк де Јонг во живо од натпреварот помеѓу Манчестер и Реал
ФОТО: Марк од „Брза кујна” ја покажа ќерката
ФОТО: Погледнете во чија прегратка заврши Марк од „Брза кујна”
ФОТО: Марк од Брза кујна ја покажа сопругата
ФОТО: Водителката изненади – ова се новите Марк и Никола во „Брза кујна”
Шеф Марк Де Јонг најави голем кулинарски настан годинава во Македонија