Сите сакаме богата трпеза за Нова Година и Божиќ, празниците во најубавиот период од годината, а потоа голем дел од храната фрламе.
Сепак, постојат совети и начини со кои колачињата ќе бидат свежи подолго време:
Крцкавите колачиња е поднесуваат влага, бидејќи таа ги омекнува, па затоа чувајте ги во херметички затворен сад. Но, не ги ставајте топли, туку откако целосно ќе се изладат.
Ако сакате да сочувате свежи штрудли или куглоф, чувајте ги во сад со половина исечено јаболко, или пола парче леб, за да се впие влагата и да се задржи свежината.
Колачите од тесто, доколку сте направиле повеќе, најдобро е да ги замрзнете.
Прочитај повеќе Gotvi.mk рецепти:
Брза похована даска кога ќе се најават гости
ФОТО: Традиционална македонска даска
Омилената даска за мацкање на Влатко