Направете вкусна посна сарма со листови од блитва.
Состојки:
- 25 листови блитва
- 200 гр. ориз и моркови
- 1 главица кромид
- магдонос
- 1 шолја масло
- сол, бибер, црвен пипер, вегета
- вода
Подготовка:
- Се мијат убаво листовите блитва и се киснат во врела вода.
- Се вади коренестиот дел од нив и се цедат, па се тргаат на страна.
- Се става на тава со масло исечен кромид и се пржи, па се додава оризот со ренданите моркови и се меша.
- Се додава црвен пипер, бибер и сол и се меша.
- Се става водата во која ја држевте блитвата со вегета.
- Не ставајте повеќе од две шолји.
- Се трга се става магдонос иситнет и се меша, па се лади.
- Се филуваат листовите блитва и се виткаат сармички.
- Се редат во сад за печење и се става останатата вода, до дојде до ивицата на сармите.
- Се остава во рерна на 200 степени и се крчка околу еден час.
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи
Полнет ананас со ориз и пилешко
Полнети печурки по најдобар рецепт