Постојат финеси за правење на пита кои ќе овозможат да биде мека внатре, а крцкава горе.
Нема ништо поубаво од домашно замесена пита, без разлика дали со спанаќ, сирење, праз,кисела зелка, тиква, јаболки…За совршена пита ви требаат неколку намирници.
Состојки:
- 1 кг. брашно
- 3 јајца
- 250 мл. лимонада
- 1 лажица сол
- 10 гр. квасец
- 500 гр. сирење
- 250 гр. маргарин за премачкување
- 200 мл. млеко
- 3 јајца
- 30 гр. шеќер
Подготовка:
- Се меша квасец со малку вода и се додава масло, сол и јајца, брашно и лимонада (250 милилитри сок од лимон и вода).
- Исклучително е важно да се просее брашното.
- Се меси тесто и се дели на пет дела, се оставаат да нараснат на температура од 32-35 степени, покриени со влажна крпа.
- Се развлекуваат пет кори со пречник од 25 сантиметри и се премачкуваат со маснотија, се става ронето исрење.
- Се витка ролат и се реди во плех со маснотија.
- Така се прави со сите кори и се редат во круг, од најмал до најголем полжав.
- Се премачкува со маргаринот односно маснотија и се пече на загреана рерна на 180-200 степени и по 15 минути се прелива со преливот од млеко со јајца и шеќер.
- Се пече уште 25 мин на иста температура.
Добар апетит!
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи
Полнет ананас со ориз и пилешко
Полнети печурки по најдобар рецепт