Наравете мека погача за Бадник.
Состојки:
- 700 гр. брашно
- 400 мл. топла вода
- 1 лажиче сол
- 1 прашок за пециво
- 1 лажиче сода
- 2 лажици јаболков оцет
- 3 лажици масло
Подготовка:
- Се сее брашното три пати и се додаа сол и прашок за пециво, се меша.
- Во чаша се става оцет со сода, по активирањето се додаваат во брашното, со масло.
- Со мешање се става и топла вода и се меси тесто.
- Се меси тестото континуирано да нема меури.
- Се прави погача и се става во плех за печење со масло.
- Се остава 15 минути, се прават дупчиња со вилушка на повеќе места.
- Се пече на 180 степени на загреана рерна околу 30 минути.
- Се остава потоа покриена со сува крпа 10 мин.
Добар апетит!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта