Деликатес на трпеза: Поховано пилешко во рерна

Деликатес на трпеза: Поховано пилешко во рерна

Направете вкусно поховано пилешко, но во рерна.

Состојки:

  • 400 гр. пилешко
  • 1 лажиче сол
  • ½ лажички бибер
  • ½ лажички црвен пипер
  • 1 лажиче лук во прав
  • 2 лажици мајонез
  • 2 лажици кисела павлака
  • 2 лажици пармезан
  • 2 лажици пченкарно брашно
  • 1 мала шолја презла
  • 100 мл. масло

Подготовка:

  1. Се сече пилешкото месо на парчиња и се додаваат сите зачини и лук.
  2. Се става мајонез со павлака и пармезан рендан.
  3. Се остава смесата во ладилник два часа.
  4. Се подмачкува плех со масло и се става брашното доле, па се вади пилешкото од маринадата, се става во презла и се реди на плех.
  5. Се прска со малку масло и се пече на 220 степени половина час.

На здравје!

Повеќе поврзани рецепти на Gotvi.mk:

Вкусна боранија со поховано пилешко

Здраво, вкусно, едноставно: Стар рецепт за боранија

Боранија со пилешко

Рижото со грашок и боранија

Ручек со боранија и компир – вкусни чинии на трпеза

Запечена боранија

Кремаста салата од боранија (Видео)

Сочна боранија во карамелизиран кромид со печурки

 

singlepost_text