Полнета погача: Совршена за славско предјадење

Полнета погача: Совршена за славско предјадење

Оваа декоративна погача ќе ја украси секоја славска трпеза…

Состојки:

  • 350 гр брашно
  • 120 мл млеко
  • 10 гр свеж квасец
  • 1 лажица масло
  • 1 лажичка шеќер
  • малку сол

Состојки за фил:

  • 100 гр тврдо сирење
  • 100 гр суви колбаси
  • малку свински врат
  • шери домати
  • маслинки
  • малку рузмарин
  • 3 чешниња лук

Начин на подготовка:

  1. Во млако млеко додајте шеќер и квасец па кога ќе се растопи додајте масло, брашно и сол и замесете глатко меко тесто. Оставете половина час да се одмори па префрлете во помал плех обложен со хартија за печење. 
  2. Во тестото ставете шеќер, свински врат, домати сечкани на половини, лук на четвртини… Премачкајте со масло, искинете рузмарин и расфрлајте по погачата, додајте крупна сол и ким. Пеечте на 200 степени 35 минути.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:

Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:

Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки

Кинеска кујна: Како да зготвите брокула со пилешко

Шарена тава со зеленчук и пилешко

Пилешко во кари сос

Пилешко со паста и песто сос

Одличен рецепт – Потпечено мешано месо со печурки

Специјалитет: Похoван и печен пилешки стек

singlepost_text