Едноставен рецепт за вкусни сарми од блитва.
Состојки:
- 2 вези блитва
- 500 гр свежо сирење
- 150 гр сланина Пекабеско
- 1 јајце
- павлака за готвење
- сол
- бибер
- 2 чешниња лук
Начин на подготовка:
- Отстранете го задебелениот дел од блитвата, па кратко бланширајте ги листовите. Извадете ги од вода и раширете ги на послужавник, за да се изладат.
- Во сирењето додајте ситно сечкана сланина и лук, сол, бибер и јајце, па добро измешајте. По желба можете да додадете и лажица пченкарно брашно.
- Филувајте ги листовите блитва со смеса од сирење (наредете по две за една сарма), па ставете ги во намастен огноотпорен сад.
- Во павлаката за готвење разматете малку сол, па со тоа прелијте ги наредените сарми и печете во рерна загреана на 180 степени, околу 45 минути.
Добар апетит!
ВИДЕО: Појадок за 8 минути – неодоливи сендвичи со шунка и кашкавал
Најбрзиот рецепт за кифли за сите домаќинки
Едноставен појадок кој сите ќе ги воодушеви