Направете вкусна лазања полна спанаќ.
Состојки:
- 500 гр. спанаќ
- 1 кг. пилешко мелено месо
- 1 чешне лук
- 3 парчиња сланина
- 425 гр. исечени домати
- 125 гр. доматно пире
- 125 гр. кечап
- 125 гр. пилешки бујон
- 12 кори за лазања
- 125 гр. чедар кашкавал
- сол и бибер
- 60 гр. маргарин за сос
- 40 гр. брашно за сос
- 600 гр. млеко за сос
- 125 гр. рендан чедар кашкавал
Подготовка:
- Се загрева рерна на 180 степени. Се чисти и мие спанаќот, се става во врела вода 2 минути да омекне, па се става во ладна вода и се цеди.
- Се пржи на малку маслиново масло месото со ситнет лук и сланина, околу 5 минути, па се додаваат доматите, со кечап и доматно пире.
- Се става и бујонот и се остава да проврие.
- Се намалува оганот и се остава со капак 10 мин.
- Се ставаат зачини и се спрема сосот.
- Се топи во тава маргарин со брашно, се меша и се додава млееко кога ќе се тргне од оган.
- Се враќа на оган и се меша постојано, се вари околу 4 мин.
- Се трга и става кашкавал.
- Се става дел од смесата со месо во плех, па 4 кори лазања, па сос со кашкавал, нов слој месо и спанаќ, па кори за лазања.
- Така додека има фил и потоа се става горе кашкавал.
- Се пече 50 мин.
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки
Кинеска кујна: Како да зготвите брокула со пилешко
Шарена тава со зеленчук и пилешко