Направете вкусни феферони за зима, без конзерванс со едноставна пастеризација во рерна.
Состојки:
- 1 – 1,5 кг феферони
- 700 мл вода
- 250 мл оцет (9%) ако правите со јаболков тогаш ставете 350 мл
- 1 лажица сол
- 1 лажица шеќер
- десетина зрна бибер
- 3 тегли
Начин на подготовка:
- Теглите добро измијте ги и исушете ги во рерна на 100 степени.
- На пиперките отсечете им ги врвовите на петелките, добро измијте ги. Наредете ги во чисти тегли, ставете по неколку зрна бибер.
- Измешајте вода, оцет, сол, шеќер па налијте преку пиперките.
- Теглите добро затворете ги и ставете ги во загреана рерна на 100 степени околу половина час. Исклучете ја рерната и оставете неколку часа постепено да се изладат.
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Шерпица“:
БРЗО И ЕВТИНО: Отстранете ги непријатните флеки од пот на вашите алишта
Корисен совет: Како да ги освежите и исчистите сунѓерите и џогерот
Дамки од црвено вино на тепихот? Исчистете ги за миг
Направете природен освежувач за воздух – Потребни ви се само 2 работи