Вкусен ручек од мелено месо…
Состојки:
- 500 гр мелено месо
- 2 главици кромид
- 1/2 шолја ориз
- 1/2 прашок за печиво
- 2 чешниња лук
- 1 морков
- 2 јајца
- 2 лажици презла
- сол
- бибер
- 2 дл бујон
- 2 лажици доматно пире
Состојки за сос:
- 200 мл кисела павлака Пекабела
- 2 јајца
- 100 гр пармезан
- 100 гр моцарела
- копар
Начин на подготовка:
- Оризот згответе го во посолена вода околу 10 минути па исцедете. Кромидот исечкајте го и пропржете го. Во смесата од мелено месо додајте ориз, кромид, изрендан морков, зачини, јајце и презла. Обликувајте топчиња па кратко пропржете ги на тава. Налијте со бујон, поклопете и динстајте околу 15 минути додека течноста не испари. На крај измешајте доматно пире.
- Топчињата префрлете ги во сад за печење и прелијте со сос од јајца, павлака, сечкан копар и изрендано сирење. Печете на 200 степени околу 20 минути.
Добар апетит!
Диетално: Домашни брускети со домати и маслиново масло (видео)
Диетален појадок што ќе ве држи сити
Рецепт за облоги од ѓумбир кои го топат салото на стомакот
ВИДЕО: Направете природен пијалок за слабеење од 4 состојки
Како да ослабете според хороскопскиот знак?
Хороскопските знаци и храната – што треба да јадете, а која храна да ја избегнувате