Направете вкусни сарми од блитва.
Состојки:
- 26 листови блитва
- 500 гр. мелено пилешко
- 1 главица кромид
- 1 мала шолја ориз
- 1 јајце
- пилешка супа или млака вода по потреба
- масло
Подготовка:
- Се мие блитвата и се трга белиот дел од листовите.
- Се загрева вода во шерпа и се спушта лист по лист од блитвата и кратко се бланшира. Се вадат листовите на чинија, да не се лепат.
- Се пржи сечен кромид на масло, се додава месо и се крчка 15 минути. Се ставаат зачини по вкус, сол, бибер и вегета, и на крајот се става добро измиениот ориз.
- Се трга потоа од оган, се става едно јајце и се меша.
- Се става по една лажица од смесата на лист блитва и се замотува, се редат во огноотпорен сад со масло.
- Се преливаат со млака вода или пилешка супа, за да се прекријат, се става фолија и се печат на 200 степени на загреана рерна додека течноста не испари.
Прочитај повеќе на Gotvi.mk:
10 „убијци“ на вишокот калории
Диетален појадок што ќе ве држи сити
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт
Зеленчукова ужинка за на работа
Рецепт за облоги од ѓумбир кои го топат салото на стомакот
ВИДЕО: Направете природен пијалок за слабеење од 4 состојки
Како да ослабете според хороскопскиот знак?
Кое е омиленото јадење на принцот Чарлс?
Добра идеја – Фотографирајте храна на Instagram и бесплатно јадете каде сакате
ФОТО: Ѕирнете во Eqvita – ресторанот за здрава храна на Новак Ѓоковиќ