Направете вкусни ѓевреци во вашиот дом.
Цел дом ќе замирица, три пати се повкусни од купечките.
Состојки:
- 500 гр. брашно
- 20 гр. квасец коцка
- 2 лажички сол
- 1 лажиче шеќер
- 3 лажици масло
- 250 мл. млака вода
- 2-3 л. вода за варење
- 1 лажица мед
- сусам
Подготовка:
- Се става брашно во сад со ронет квасец, сол и шеќер, па масло, полека се додава млака вода и се меси тесто како за кифлички.
- Се остава да стои со крпа половина час да нарасне.
- Се расукува на подбрашнета површина, па се вадат 9 топчиња.
- Од секое се прави криг ги притискаме краевите со прстите и формираме ѓеврек.
- Се оставаат на плех да одморат 10 минути.
- Се ставаат 2-3 литри вода во шерпа на оган и се става мед да се растопи, а откако водата ќе зоврие, се сставаат најмногу по 2 ѓеврека, се оставаат со превртување една минута.
- Се вадат на плех со хартија.
- За 10 минути ќе се сварат сите.
- Се става сусам горе.
- Се печат на загреана рерна на 200 степени 25 минути.
Уживајте!
Повеќе рецепти на Готви.мк:ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромидРемек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот
Вистинска уметност: Рецепт за солена торта