Рецепт за македонски пинџур: Специјалитет кој сите го обожаваат

Рецепт за македонски пинџур: Специјалитет кој сите го обожаваат

Пинџурот е зимница од пиперки и домати која лесно, брзо и едноставно се подготвува.

Состојки:

  • 3 кг меснати пиперки
  • 250 гр лути пиперчиња
  • 150 гр лук
  • 1.5 кг модри патлиџани
  • 1.5 кг домати
  • 1 лажица шеќер
  • 1 лажица сол
  • 2 дл масло

Начин на подготовка:

  1. Пиперките, модрите патлиџани и доматите, излупете ги сомелете ги на машина за месо. Лутите пиперчиња благо испечете ги. Во тенџере ставете масло да се загрее, додајте ја мелената маса и пржете додека цела течност не испари, додајте шеќер, сол, ситно сечкан лук.

     

  2. Пржете уште 10-15 минути. Додајте печени лути пиперки, лесно измешајте да не се распаднат. Теглите треба да бидат топли, ставете пинџур до врвот на теглите. Веднаш затворете со капачиња и свртете ги теглите наопаку.

Повеќе рецепти на Gotvi.mk:

ШАРЕНА, БРЗА, ВКУСНА: Оваа пица нема тесто, не се меси – еве што е тајната

Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса

Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата

ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот

Најдобар рецепт за домашен чизкејк тука

Вистинска уметност: Рецепт за солена торта тука

Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула

Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки

singlepost_text