Имате изненадни гости или од било која друга причина сакате на брзина да разладите вино. Сомелиерот Брајан Меклинтик има неколку совети околу тоа.Покрај мраз и вода, потребна ви е уште една состојка – сол.
– Наполнете голем сад со вода и мраз и додајте сол. Целото шише треба да биде потопено. Кога целото шише е потопено во вода, температурата многу брзо се намалува, објаснува Брајан.
Солта е важна бидејќи создава хемиска реакција која ја намалува точката на смрзнување на водата, што значи и дека побрзо ја намалува температурата и побрзо го лади виното.
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт