Неодоливо кремаст десерт од кајсии…
Состојки:
- 7-8 зрели кајсии
- 3 јајца
- 175 мл млеко
- 75 мл слатка павлака
- 1/2 лажичка ванилин екстракт
- 50 мл ликер од кајсии
- 80 гр шеќер
- 75 гр брашно
- 1/4 лажичка сол
- шеќер во прав
Начин на подготовка:
- Тепсија за тарт, со пречник од 22 см, премачкајте ја со ладен путер. Кајсиите измијте ги, исушете ги и преполовете ги, извадете ги коските и наредете ги во круг во калапот. Оставете на страна. Вклучете ја рерната да се загрее на 190 степени.
- Во сад со жица разматете јајца, шеќер, млеко, слатка павлака, сол, ванила и ликер и на крај додајте брашно и разматете да нема грутки. Разматената маса прелијте ја преку кајсиите и ставете да се пече околу 30-35 минути.
- Испечениот десерт извадете го од рерна и оставете да се излади на собна температура, посипете со шеќер во прав и послужете.
Уживајте!
Прочитај повеќе на Gotvi.mk:
Прочитај повеќе кулинарски совети и трикови ТУКА
Помоќен од вијагра и афродизијак: Две состојки за да бидете ѕвер во кревет