Неодолив карамел крем, ќе го обожавате!
Состојки:
- 120 гр шеќер
- 2 лажици вода
- 3 јајца
- 500 мл млеко
- 50 гр шеќер
- 1 ванилин шеќер
- 1/2 лажичка густин
Начин на подготовка:
- Шеќерот ставете го во тенџере, додајте вода па гответе додека не порумени. Врелиот карамел внимателно ставете го во мали керамички садови или во еден голем.
- Во тенџере ставете млеко, загрејте го, но не да зоврие, па тргнете од шпорет. Измешајте шеќер, ванилин шеќер и густин па додајте во топлото млеко и добро измешајте.
- Смесата ставете ја во чиниите преку карамелот. Чиниите ставете ги во плех во кој сте ставиле малку вода и печете околу 50 минути на 160 степени. Оставете го колачот добро да се излади, па свртете го на чинија.
Уживајте!
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи