Крем карамел

Крем карамел

Неодолив карамел крем, ќе го обожавате!

Состојки:

  • 120 гр шеќер
  • 2 лажици вода
  • 3 јајца
  • 500 мл млеко
  • 50 гр шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • 1/2 лажичка густин

Начин на подготовка:

  1. Шеќерот ставете го во тенџере, додајте вода па гответе додека не порумени. Врелиот карамел внимателно ставете го во мали керамички садови или во еден голем.

     

  2. Во тенџере ставете млеко, загрејте го, но не да зоврие, па тргнете од шпорет. Измешајте шеќер, ванилин шеќер и густин па додајте во топлото млеко и добро измешајте.

     

  3. Смесата ставете ја во чиниите преку карамелот. Чиниите ставете ги во плех во кој сте ставиле малку вода и печете околу 50 минути на 160 степени. Оставете го колачот добро да се излади, па свртете го на чинија.

Уживајте!

Повеќе вести на Готви.мк:

Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици

Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво

ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир

Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи

Полнет ананас со ориз и пилешко

Полнети печурки по најдобар рецепт

singlepost_text