Подобар од било која овошна торта, овој колач ќе ве остави без зборови…
Состојки:
- 100 гр гриз
- 150 гр брашно
- 5 јајца
- 200 мл јогурт или кисело млеко
- кора од лимон
- 1 прашок за печиво
- 2 кесички ванилин шеќер
- 100 мл масло
- 100 гр шеќер
- 400 гр диња
- 200 гр вишни
- 1 ванилин шеќер за посипување
- шеќер во прав за посипување
Начин на подготовка:
- Разматете јајца со шеќер, додајте брашно, гриз и прашок за печиво, просеани, додајте јогурт или кисело млеко, масло, кора од лимон па изедначете.
- Плех со големина 30х20 премачкајте со малку масло и посипете со брашно па ставете ја смесата и изедначете. Дињата исчистете ја па со некој мал кружен калап извадете кругови, кои малку ќе ги издлабите во средина и во средината ставајте вишна, па наредете во тестото.
- Притиснете малку со прсти дињата да потоне во тестото. Печете во загреана рерна на 200 степени 40-50 минути. Посипете со ванилин шеќер и шеќер во прав. Сечете кога ќе се излади.
Уживајте!
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт