Домашните кнедли со јагоди одлично одат со шолја кафе.
Состојки:
- 600 гр компири
- 150-200 гр брашно
- 1 лажичка маргарин или путер
- 1 јајце
- 500 гр јагоди
- презла
- малку шеќер
- ванилин шеќер
- малку сол
- масло
Начин на подготовка:
- Излупените компири згответе ги во вода, исцедете ги и изгмечете ги, малку посолете, додајте путер, јајце и сол, па сѐ добро разматете со миксер. Додајте брашно и замесете меко тесто.
- Јагодите измијте ги, исушете ги и отсечете ги врвовите. Земајте помали топчиња тесто, растегнете ги со дланка, ставајте јагода во средина, па свиткајте го тестото околу јагодите и формирајте топчиња.
- Редете на послужавник, а кога ќе бидат готови, спуштајте ги во врела вода и гответе ги додека не испливаат на површина.
- Презлата пропржете ја на масло, па готовите кнедли вадете ги од вода и извалкајте ги во презла. Посипете со шеќер и ванилин шеќер.
Уживајте!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
Чоко палачинки со крем од ванила и јагоди
Рецепт за палачинки кои можете да ги јадете неограничено
За сите гурмани – Палачинки кватро салами
Американски палачинки по врвен, а едноставен рецепт
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди