Направете вкусна торта од која прсти ќе излижете.
Состојки:
- 5 белки
- 5 лажици шеќер
- 5 лажици брашно
- ½ кеси прашок за пециво
Крем:
- 500 мл. млеко
- 5 жолчки
- 100 гр. шеќер
- 1 ванилин шеќер
- 50 гр. чоколадо за готвење
- 200 гр.ресана
- 300 мл. слатка павлака
- 1 кесе желатин
- 200 мл. шлаг за декорација
Подготовка:
- Се матат белките со шеќер, се става брашно со прашок за пециво, па се става смесата во калап со хартија за печење.
- Се пече на 200 степени половина час.
- Се варат 100 милилитри млеко со ванилин шеќер, па се одвојува печениот бисквит од хартијата, се прелива со врелото млеко и се лади.
- Се варат 400 милилитри млеко и се матат жолчки со шеќер, па се ставаат во млекото и се вари се заедно со мешање. Кога ќе зоврие тргнете од оган и ставете желатин.
- Посебно изматете 300 милилитри слатка павлака и соединете ја.
- Се ренда чоколадото и се ситни ресаната. Се става во кремот.
- Се става врз ладниот бисквит и се лади.
- Се премачкува цела со шлаг.
Повеќе рецепти на Готви.мк:ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромидРемек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот
Вистинска уметност: Рецепт за солена торта