Најдобро од сѐ е што може да стои во фрижидер по неколку дена.
Состојки:
- 1 кг брашно
- 500 мл млако млеко
- 200 мл јогурт
- 2 јајца
- 2 лажички сол
- 2 лажички шеќер
- 1 коцка квасец
Начин на подготовка:
- Во вангла просејте килограм брашно и направете вдлабнатина. Во вдлабнатината ставете малку млако млеко и издробете квасец и посипете шеќер. Измешајте со малку брашно и оставете квасецот да нарасне.
- Додајте ги сите останати состојки и замесете глатко тесто. По потреба додајте уште малку брашно додека тестото не престане да ви се лепи за раце. Прекријте го тестото со крпа и оставете го убаво да нарасне.
- Од ова тесто можете да правите погачи, кифли, мекици, пица, што и да посакате. Ако не го потрошите, ставете го тестото во најлонска кеса и оставете го во фрижидер и до неколку дена.
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна
ВИДЕО: Домашен рецепт за паштета од туна која се прави за 3 минути