Направете мини гевречиња во вашата кујна.
Состојки:
- 100 мл. вода
- 1/3 коцки квасец
- 1 лажица масло
- 1 јајце
- ½ лажици шеќер
- ½ лажички сол
- 220 гр. брашно
- 1 жолчка
- 2 лажици масло
- 1-2 лажици сусам
Подготовка:
- Се сее брашното, се прави длабнатина и се става на средина јајце со лажица масло и сол. Во топла вода се става квасец и се разматува, па се остава да се активира, му се ставаат лажица брашно и шеќер.
- Се става во брашното кога ќе нарасне, се меси меко тесто, да не се лепи по раце.
- Се става на набрашнета површина, се остава на топло да нарасне околу 50 минути.
- Се дели на еднакви делови потоа, се прават топчиња, па од нив мали гевречиња.
- Се ставаат на хартија за печење на тепсија и се остава простор, па по 15 минути се се премачкуваат со жолчката со лажица масло и се става сусам.
- Се печат на загреана рерна на 180 степени додека не поруменат.
Добар апетит!
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи