Направете си стаклена глазура за торти.
Состојки:
- 300 гр. бело чоколадо
- 2 пакетчиња желатин
- 200 гр. кондензирано млеко
- 300 гр. шеќер
- 200 мл. вода
- боја по желба
Подготовка:
- Се става желатинот во 50 милилитри топла вода да набабри.
- Се топи на оган шеќерот со 150 мл. вода и 200 мл. млеко, па се става и желатинот кога ќе набабри и се меша додека прави меурчиња, па се трга од оган.
- Се става смесата врз 300 грама искршено чоколадо и се остава 2-3 минути, па се меша потоа, се става боја по избор.
- Се прелива врз торта.
- Совет. Белото чоколадо нека биде најобично бело за готвење, не мора да е поскапо. Ако немате кондензирано млеко, може да пробате и со слатка павлака.
- Внимавајте да нема меурчиња при мешањето.
- Најважно е да биде тенко прелиено и да биде 32 степени оладена кога ќе се прелива.
Уживајте!
Повеќе рецепти на Gotvi.mk:
ВИДЕО: Дали досега погрешно сме ги пржеле јајцата?
ВИДЕО: Шест одлични готварски трикови
ВИДЕО: Готварски трик – како одеднаш да излупите 3 варени јајца
Ги чувате јајцата на вратата од фрижидерот?