За сите љубители на месените и производите од тесто. Рецепт за неодоливо вкусна пита, овојпат полнета со урда и сланина.
Состојки за тесто:
- 450 г екстра бело брашно тип 400 од Жито Лукс
- 200 мл млеко
- 20 г свеж квасец
- 1 лажичка шеќер
- 50 мл масло за јадење
- сол.
Состојки за фил:
- 400 г урда
- 1 јајце
- 200 г сланина – ситно исечкана на коцки
- сол.
Начин на подготовка:
- Во длабок сад замесете тесто од брашното, млекото, квасецот, шеќерот, маслото и солта. Оставете да нарасне на топло (околу 50-60 минути). Нараснатото тесто поделете го на 4 дела, а секој дел расукајте го во кружна форма.
- Секоја кора (освен последната) премачкајте ја со масло и наредете ги една над друга. Од вака наредените кори, расукајте кора со дијаметар од 30 см и ставате ја во округло плехче. Во сад на оган, испржете ги урдата со јајцето. Додајте сол. Во посебно тавче испржете ја сланината. Измешајте и подготвената смеса ставете ја во средината на кората.
- Краевите од кората превиткајте ги навнатре, формирајќи убава витка. Печете во загреана рерна од 200 Ц околу 20-25 минути.
На здравје!
Повеќе рецепти на Gotvi.mk: