Уште едно ремек дело во кујната кое ќе го направите со брашното на Жито лукс. Се прави брзо, а има одличен вкус. Еве ги деталите:
Состојки за пандишпан:
- 180 г брашно за колачи од Жито Лукс
- малку сол
- 1 лажица сок од лимон
- 60 мл маслиново масло
- 250 мл кисела павлака
- 2 јајца
- 2 лажички мајчина душичка
- 3 лажици кора од лимон
- 150 г шеќер
- 1 ќесичка прашок за печиво
Состојки за глазура:
- 100 г шеќер во прав
- 4 лажици лимон
- свеж лимон
- листови мајчина душичка
Начин на подготовка:
- Во длабок сад изматете го шеќерот, кората од лимон и мајчината душичка за да се соединат сите вкусови. Додајте ги јајцата и матете додека да добиете хомогена смеса. Додајте ги павлаката и маслиновото масло.
- На крај додајте ги брашното, солта, прашокот за печиво и сокот од лимон. Сѐ убаво измешајте.
- Вака подготвената смеса ставете ја во правоаголно тавче 20х25 см премачкано со масло и обложено со хартија за печење. Печете на 170 Ц околу 40 минути.
- Во сад настрана измешајте го шеќерот во прав заедно со 4 лажици лимон. Со оваа смеса прелијте го изладениот колач.
- Декорирајте со парчиња свеж лимон и листови мајчина душичка како на фотографијата.
На здравје!
Повеќе рецепти на Gotvi.mk: