Направете вкусни колачиња – чоколадни индијанки.
Состојки:
- 400 гр. брашно
- 200 гр. маргарин
- 350 гр. шеќер
- 6 јајца
- 100 гр. чоколадо за готвење
- 70 мл. масло
- 2 лажици млеко
Подготовка:
- Се става брашното во сад со маргаринот исечен на листови и 100 грама шеќер, млеко и какао, едно јајце и една жолчка.
- Се меси да се добие тесто и ако е многу тврдо ставете уште малку млеко.
- Се замотува во фолија и се остава во ладилник еден час.
- Се става на работна површина со брашно тестото, па се расукува и се вадат кругови.
- Се редат на плех со хартија и се печат на загреана рерна на 200 степени околу десет минути.
- Се става на огар останатиот шеќер со 20 милилитри вода, па се додаваат и белката се мати без престан, па со шприц од филот се нанесува на кексот.
- Се стегаат во ладилник и се става горе чоколадна глазура од чоколадоот истопено на масло.
Уживајте!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече