Повкусни се и од еклери: Чоколадни исправени индијанки

Повкусни се и од еклери: Чоколадни исправени индијанки

Направете вкусни колачиња – чоколадни индијанки.

Состојки:

  • 400 гр. брашно
  • 200 гр. маргарин
  • 350 гр. шеќер
  • 6 јајца
  • 100 гр. чоколадо за готвење
  • 70 мл. масло
  • 2 лажици млеко

Подготовка:

  1. Се става брашното во сад со маргаринот исечен на листови и 100 грама шеќер, млеко и какао, едно јајце и една жолчка.
  2. Се меси да се добие тесто и ако е многу тврдо ставете уште малку млеко.
  3. Се замотува во фолија и се остава во ладилник еден час.
  4. Се става на работна површина со брашно тестото, па се расукува и се вадат кругови.
  5. Се редат на плех со хартија и се печат на загреана рерна на 200 степени околу десет минути.
  6. Се става на огар останатиот шеќер со 20 милилитри вода, па се додаваат и белката се мати без престан, па со шприц од филот се нанесува на кексот.
  7. Се стегаат во ладилник и се става горе чоколадна глазура од чоколадоот истопено на масло.

 

Уживајте!

Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:

Баклава

Баклава со вишни

Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет

Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди

„Катица“ торта

Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути

ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече

 

 

singlepost_text