Кој вели дека зеленчук и пиво не одат заедно?
Состојки:
- 800 гр брокула
- 2 шолји пченкарно брашно
- 2 јајца
- 1 шолја маслиново масло
- сол
- прстофат бибер
- прстофат црвена пипер
- 1 шолја пиво
Начин на подготовка:
- Измијте ги брокулите, исечкајте иг на цветови, ставете во зовриена вода 4-5 минути, а потоа извадете ги и измијте ги со студена вода. Оставете да се исцедат од течност, а во меѓувреме подгответе смеса за поховање.
- Соединете и добро измешајте јајца, брашно, пиво и зачини. Потопете ги исцедените брокули во смесата за поховање, а потоа пржете на загреано масло, додека не добијат златна кора. Оставете да се исцедат од вишокот маснотии на хартиена салфета, а потоа послужете.
Добар апетит!
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт