Наједноставната богата паста која сите ја обожаваат.
Состојки:
- 400 гр пене тестенини
- 600 гр пилешки гради
- 1 лажица путер или маргарин
- оригано
- босилек
- сол
- бибер
- магдонос
- пармезан
Состојки за сос:
- 2 лажици путер или маргарин
- 4 чешниња лук
- 3 лажици брашно
- 450 мл млеко
- оригано
- босилек
- пармезан
- сол
- бибер
Начин на подготовка:
- Згответе ги тестенините по упатството на кесичката.
- Растопете путер на средна температура па додајте исечкани пилешки гради. Зачинете со сол, бибер, оригано и босилек. Гответе 8-10 минути додека пилешкото не биде готово. Извадете го од тава.
- Во истата тава направете сос. Ставете повторно путер па додајте иситнет лук. Гответе додека лукот не омекне. Додајте половина од брашното па измешајте па додајте ја и другата половина. Додајте млеко постепено со постојано мешање додека сосот не почне да згуснува.
- Додајте сол, бибер, оригано, босилек па измешајте. Ставете пармезан и мешајте додека не се растопи.
- Ставете го сосот преку макароните, додајте пилешко и добро измешајте. Посипете со магдонос и пармезан.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна
ВИДЕО: Домашен рецепт за паштета од туна која се прави за 3 минути