Рецепт за мека штрудла со сирење која се топи под прстите.
Состојки:
- 900 гр брашно + 100 гр за работната површина
- 40 гр свеж квасец или 10 гр сув
- 200 мл јогурт
- 200 мл млака вода
- 150 мл масло
- 3 јајца (2 жолчки за тестото, белки за филот, 1 јајце за преемачкување)
- 2 лажички шеќер
- 1,5 лажичка сол
- 100 гр сусам
- 150 гр маргарин
- 300 гр ситно сирење
Начин на подготовка:
- Квасецот измешајте го со млака вода и шеќер, додајте ги останатите течни состојки, јогурт, масло, жолчки.
- Замесете глатко тесто, замесено намастете го со лажица масло па оставете да се подигне околу еден час.
- Сирењето измешајте го со белки, ако е потребно посолете.
- Надојденото тесто премесете го и поделете го на две или три штрудли, развлечете, филувајте и замотајте.
- Премачкајте со разматено јајце и богато посипете со сусам. Печете во загреана рерна на 220 степени околу 30-40 минути или додека не видите дека порумениле. Извадете од рерна и на врелите штрудли ставете исечкан маргарин, вратете во рерна на уште десетина минути. Оставете малку да се изладат па сечете и уживајте во меките залаци.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Шерпица“:
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот