Вкусна пита на малку поинаков начин…
Состојки:
- 400 гр мелено месо
- 1 морков
- 1 главица кромид
- мешавина од зачини
- сол
- бибер
- 1 дл кечап
- 500 гр кори за пита
- 3 јајца
- 2 дл кисела павлака Пекабела
- 100 гр кашкавал
- 2 лажици масло
Начин на подготовка:
- На масло пропржете ситно сечкан кромид, изрендан морков, па додајте мелено месо. Сè заедно динстајте додека месото не се испржи до половина. Зачинете по вкус, додајте кечап и сè добро измешајте.
- Корите поделете ги долж така што од една се добиваат две кори. На средина од секоја кора ставете фил, секоја преклопете ја од двете страни кон средина и свиткајте. Добиените канелони наредете ги во намастен плех. Прелијте ги со разматена смеса од јајца и кисела павлака и посипете со изрендан кашкавал. Канелоните печете ги во рерна на 200 степени 35-40 минути.
Добар апетит!
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт