Ручек за гурмани – вкусен гулаш од ребра…
Состојки:
- 1 кг јунешки ребра
- 1 кг компири
- говедски бујон
- 2 главици ситно сечкан кромид
- 1 рендан морков
- 3 чешниња лук
- 1/2 л црно вино
- 1 дл маслиново масло
- 2 лажички шафран
- 2 лажици слатка мелена пипер
- 5 листови ловор
- 3 лажици доматен концентрат
- 3 лажици свежо сечкан магдонос
- 1 лажица сенф
- 1 лажица шеќер
- сол
- бибер
Начин на подготовка:
- Ребрата исечкајте ги на парчиња. Кромидот и морковот динстајте ги на маслиново масло 20 минути додека не омекнат. Потоа ставете ребра и динстајте 15 минути.
- Додајте говедски бујон, пипер, лук, шафран, ловор, доматен концентрат, сенф, шеќер и црно вино. Гответе на слаб оган 20 минути. Додајте компири. Ставете капак и гответе на слаб оган 2 часа. 10 минути пред крајот на готвењето додајте магдонос, сол и бибер.
Добар апетит!
Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо