Направете милка принцези – крофни на кои им нема замена.
Состојки:
- 5 јајца А класа
- 250 мл. вода
- 125 мл. масло
- 150 гр. брашно
- малку сол
- 3 лажички шеќер
Фил:
- 3 пудинзи од ванила
- 1 лажица брашно
- 1 л. млеко
- 250 гр. шеќер
- 2 кеси ванилин шеќер
- пола маргарин
- 2 лажици шеќер во прав
- 100 гр. милка млечно за прелив
- 3 лажици масло за прелив
Подготовка:
- Се кршат јајцата. Во сад се ставаат на рингла со водата, масло, сол и шеќер, па се оставаат да провријат, а потоа се трга од рингла и се додава брашно.
- Се меша да се добие густо тесто.
- Се остава половина час да се лади, а потоа се додаваат јајцата постепено и се меша.
- Се добива густа и сјајна смеса.
- Се загрева рерната на 200 степени и се става плех со хартија, се вади од смесата од лажички и се прават топчиња, па се печат 40 минути.
- Се Става 800 милилитри млеко во шерпа со шеќер, па се разматуваат во 200 милилитри млеко пудинзите, брашно и 1 ванилин шеќер. Се ставаат кога млекото ќе зоврие.
- Се покрива филот со проѕирна фолија да се лади за да не фати кора.
- Се меша маргаринот со шеќерот во прав и едно кесе ванила и се соединува со кремот.
- Се сечат на пола крофните, се става фил и се затвараат.
- Се топи милка со масло и се става горе.