Подготовката е многу едноставна, а резултатот е фантастичен.
Состојки:
- масло
- 3/4 мала шолја шеќер
- 1/4 мала шолја вода
- 3 мали шолји јаболка исечкани на тенки парчиња
- 1/4 мала шолја исечкани ореви
Состојки за кора:
- 200 гр брашно
- 1,5 лажичка прашок за печиво
- 2/3 мали шолји шеќер
- 3 лажици путер
- 2 жолчки
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 1/2 шолја млеко
- 3 белки
Начин на подготовка:
- Загрејте ја рерната на 170 степени па намастете кружен калап за торта.
- Измешајте 3/4 шолја шеќер со 1/4 шолја вода и загрејте на умерено силен оган. Мешајте додека шеќерот не се растопи. Ставете во лим за печење.
- Преку тоа во круг наредете парчиња јаболка. Посипете со ореви и оставете на страна.
- Подгответе кора. Измешајте брашно, прашок за печиво и сол па измешајте.
- Со миксер разматете 2/3 шолји шеќер и путер. Додајте жолчки и ванила па измешајте. Измешајте брашно и млеко. Разматете ги белките и додајте ги во смесата за бисквит. Премачкајте преку јаболката и печете 35 минути.
- Кога колачот ќе биде готов, превртете го на чинија и послужете.
Уживајте!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта