Направете вкусни посни сарми.
Состојки:
- ½ шолји ориз
- 2 главици кромид
- 1 струк праз
- листови кисела зелка
- ½ шолји масло
- 1 лажиче сок од кисела зелка
- 1 домат
- црвен пипер, сол
Подготовка:
- Се сечат ситно кромидот и празот, се солат и се гмечат со рака за да ја впијат солта.
- Се мие оризот, се додаваат двата вида кромид и се става ситно сечен домат и зачини.
- Се чистат листовите кисела зелка.
- Се ставаат на дното на шерпа листови кисела зелка, па се редат сармите кои сме ги направиле со смесата, горе притискаме со чинија.
- Се става топла вода и сок од кисела зелка, па се крчка на рингла еден час.
- Се сервираат со бујонот.
Прочитај оовеќе рецепти на Gotvi.mk:
Зема кисела зелка и завитка пилешко месо
Оригинален старски рецепт за сарма
Нов вкус на сармата: Хроно сарма
ВИДЕО РЕЦЕПТИ за посни пити, посни салати и риба
Малку време за деликатес: Риба полнета со компир
Поздрава е од што се мислеше – зошто да јадете риба често?
Вкусен риба деликатес од рерна