Овој леб може да биде адекватна замена за вечера со додаток на јогурт.
Овој рецепт е посебен по тоа што во смесата се ставаат цели зрна пченка.
Состојки:
- 170 гр глатко брашно
- 70 гр пченкарно брашно
- 1 лажичка сол
- 1 прашок за печиво
- 100 гр пченка од конзерва
- 250 мл млеко
- 2 јајца
- 70 гр мед
- 60 гр путер
Начин на подготовка:
- Во чинија просејте пченично брашно и пченкарно брашно, додајте прашок за печиво, посолете и измешајте.
- Пченката исцедете ја и додајте ја во брашното. Во посебна чинија разматете јајца, млеко и мед, додајте ја смесата со брашно и пченка и измешајте.
- Добиената смеса се става во намастен и побрашнет плех па се премачкува со растопен путер. Лебот се пече во рерна загреана на 220 степени, околу половина час.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот