Необичен пченкарен леб: Вистински зимски специјалитет

Необичен пченкарен леб: Вистински зимски специјалитет

Овој леб може да биде адекватна замена за вечера со додаток на јогурт.

Овој рецепт е посебен по тоа што во смесата се ставаат цели зрна пченка.

Состојки:

  • 170 гр глатко брашно
  • 70 гр пченкарно брашно
  • 1 лажичка сол
  • 1 прашок за печиво
  • 100 гр пченка од конзерва
  • 250 мл млеко
  • 2 јајца
  • 70 гр мед
  • 60 гр путер

Начин на подготовка:

  1. Во чинија просејте пченично брашно и пченкарно брашно, додајте прашок за печиво, посолете и измешајте. 
  2. Пченката исцедете ја и додајте ја во брашното. Во посебна чинија разматете јајца, млеко и мед, додајте ја смесата со брашно и пченка и измешајте. 
  3. Добиената смеса се става во намастен и побрашнет плех па се премачкува со растопен путер. Лебот се пече во рерна загреана на 220 степени, околу половина час.

Добар апетит!

Повеќе рецепти на Готви.мк:

ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид

Ремек дело во кујната: Леб од банана

Тазе домашен леб

ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси

Домашниот леб на мајче Вера

Полнет запечен леб

ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече

За секоја прослава – Тигар торта

ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот

Вистинска уметност: Рецепт за солена торта

Црно бела торта