Доста е од вообичаени ручеци: Деликатес во сос

Доста е од вообичаени ручеци: Деликатес во сос

Направете вкусен кремаст ручек со карфиол.

Состојки:

  • 1 кг. карфиол
  • 1 лажица вегета
  • 100 мл. масло
  • 2 лажици брашно
  • 500 мл. млеко
  • вода по потреба
  • кашкавал

Подготовка:

  1. Се чисти карфиолот, се мие и дели на цветови, па се вари во солена вода 15 минути, а потоа се цеди и лади.
  2. Се загрева масло на друга шерпа со брашно и се меша, па се става и млеко.
  3. Се става малку вода за да се добие смеса погуста од јогурт.
  4. Се трга од оган и се става вегета.
  5. Се загрева рерната на 200 степени и се става во тепсија карфиолот, се става сосот и  се пече 15 минути, па се става кашкавал и се пече уште 15.
  6. Се служи топло.

Добар апетит!

Повеќе вести на Готви.мк:

Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици

Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво

ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир

Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи

Полнет ананас со ориз и пилешко

Полнети печурки по најдобар рецепт