Направете највкусна посна баклава за секој ден, за свечена трпеза или за кога ќе ви се пријаде нешто деликатесно, а благо.
Состојки:
- 400 гр ореви
- 1 кг и 100 гр шеќер
- 3 реда посно чоколадо за готвење
- 2 кеси ванилин шеќер
- 800 мл вода
- 1 портокал
- 1 пакување кори за пита
Подготовка:
- Се мешаат мелените ореви со 100 гр шеќер изрендана чоколада и ванилин шеќер.
- Плех се мачка со масло, па се става кора, се попрскува со масло, па друга кора, па масло, па трета кора, а потоа фил.
- На секоја трета кора се става фил, постапката се повторува додека има кори и фил.
- Се става да се пече на 200 степени додека не порумени.
- За шербетот се става 1 кг шеќер во вода па порткалот.
- Се прелева баклавата.
Уживајте!
Конечно: Највскуниот десерт за кој даваме куп пари: Еве како да го направите дома
Супер рецепт: Леден кафе колач
Нема веќе стоење до шпорет: Колач без печење, совршен за горештините
Ваков рецепт за сутлијаш немате пробано до сега
Направете чоко мус и гостите ќе ве обожаваат
ВИДЕО: Брз рецепт за некалоричен сладолед