Крушките имаат сладок вкус, а содржат витамини А, Б1, Б2, Ц и Е, фолна киселина и минерали.
Ви донесуваме рецепт за компот од крушки кој ќе го обожавате!
Состојки:
- 2 кг крушки
- 500 гр шеќер
- 1,5 л вода
- 2 кесички ванилин шеќер
- сок од лимон
Начин на подготовка:
- Прво излупете ги крушките, исечете ги на четвртини и исчистете ги, прво од коси.
- Пред обработка на крушките, згответе сируп од вода, шеќер, сок од лимон и ванилин шеќер. Кога течноста ќе зоврие додајте ги крушките. Гответе ги околу 10 минути.
- Откако сирупот ќе се излади, ставете во тегли и затворете ги.
- За подолго да траат – важна е пастеризацијата. Теглите нека бидат во вода 10-15 минути на околу 80 степени. Потоа оставете да се изладат.
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути