Вкусни и едноставни – подгответе неодоливи баварски кифли.
Состојки:
- 20 гр свеж квасец
- 0,5 млака вода
- 4,5 чаши (од 2,5 дл) глатко брашно
- 2 лажички сол
- 2 лажички шеќер
- 3 лажици путер
- 1 л вода
- 3 лажици сода бикарбона
Начин на подготовка:
- Замесете тесто и оставете го да отстои еден час на топло место да надојде. Тестото потоа развлечете го во круг и поделете го на 16 делови. Правете кифли од тестото и ставете во фрижидер на околу половина час. Потоа ставете литар вода да зоврие со сода бикарбона, па спуштајте ги кифлите да се готват околу 30 секунди секоја.
- Во плех ставете хартија за печење и редете варени кифли, малку засечете ги со нож и посипете ги со морска сол. Загрејте ја рерната на 200 степени и печете ги кифлите дваесетина минути.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот