Баварски кифли

Баварски кифли

Вкусни и едноставни – подгответе неодоливи баварски кифли.

Состојки:

  • 20 гр свеж квасец
  • 0,5 млака вода
  • 4,5 чаши (од 2,5 дл) глатко брашно
  • 2 лажички сол
  • 2 лажички шеќер
  • 3 лажици путер
  • 1 л вода
  • 3 лажици сода бикарбона

Начин на подготовка:

  1. Замесете тесто и оставете го да отстои еден час на топло место да надојде. Тестото потоа развлечете го во круг и поделете го на 16 делови. Правете кифли од тестото и ставете во фрижидер на околу половина час. Потоа ставете литар вода да зоврие со сода бикарбона, па спуштајте ги кифлите да се готват околу 30 секунди секоја. 
  2. Во плех ставете хартија за печење и редете варени кифли, малку засечете ги со нож и посипете ги со морска сол. Загрејте ја рерната на 200 степени и печете ги кифлите дваесетина минути.

Добар апетит!

Повеќе рецепти на Готви.мк:

ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид

Ремек дело во кујната: Леб од банана

Тазе домашен леб

ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси

Домашниот леб на мајче Вера

Полнет запечен леб

ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече

За секоја прослава – Тигар торта

ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот

Вистинска уметност: Рецепт за солена торта

singlepost_text