За сите љубители на месо, овој оброк е нешто совршено.
Состојки:
- 1 кг мелено месо
- 1 кг варени компири
- 3 жолчки
- 1 варено јајце
- 1 главица кромид
- 2 чешниња лук
- 2 лажички сода бикарбона
- сол
- бибер
- сечкан магдонос
- 3 белки
Состојки за прелив:
- 1 кисела павлака
- 1 чешне лук
- сок од 1 лимон
- 200 гр мајонез
- малку магдонос
Начин на подготовка:
- Варените компири изгмечете ги како за пире. Додајте мелено месо, жолчки, варено јајце и останати состојки. Сè добро замесете. Оставете во фрижидер 1 час добро да се соедини.
- Потоа вадете од смесата со раце и обликувајте ќебапи.
- Посебно разматете 3 белки па потопете ги ќебапите во белки и во презла и пржете ги на врело масло.
- За прелив: Разматете 1 кисела павлака, лук, мајонез, сок од лимон и магдонос. Сè прелијте преку готовите ќебапи или сервирајте во чинија за сос заедно со ќебапите.
Добар апетит!
Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо