Воздушест колач прелиен со какао прелив…
Состојки за кора:
- 5 жолчки
- 1 чаша шеќер
- 1 чаша леко
- 1 чаша масло
- 1,5 чаша брашно
- 1 прашок за печиво
- 2 лажици какао
Состојки за фил:
- 5 белки
- 15 лажици шеќер
Состојки за прелив:
- 100 гр чоколадо
- 4 лажици шеќер
- 4 лажици млеко
- 1 лажица маргарин
Начин на подготовка:
- За кора: Постепено матете јајца и шеќер, па додавајте млеко, брашно, масло, прашок за печиво и какао. Кога сè ќе биде разматено во глатка смеса, ставете во намастен плех и печете на 200 степени додека не порумени.
- За фил: Белките пенасто разматете ги со шеќер така што ќе добиете цврст снег. Тоа ставете го на топлата кора. Исклучете ја рерната и исушете. Кога смесата ќе биде доволно цврста извадете од рерна. Кога ќе се излади прелијте со глазура од чоколадо, шеќер, млеко и маргарин.
- Ставете во фрижидер добро да се излади и стегне. Исечете на коцки и послужете.
Уживајте!
Конечно: Највскуниот десерт за кој даваме куп пари: Еве како да го направите дома
Супер рецепт: Леден кафе колач
Нема веќе стоење до шпорет: Колач без печење, совршен за горештините
Ваков рецепт за сутлијаш немате пробано до сега