Направете ги највкусните плескавици од обично пире од компири.
Состојки:
- 1/2 кг компири
- 250 гр бело пилешко месо
- масло
- 1 јајце
- 100 гр презла
- 1 главица кромид
- 4 чешниња лук
- 1 мала лажичка црвена пипер
- сол
- бибер
- магдонос
Начин на подготовка:
- Пилешкото месо сомелете го, а компирите згответе ги во лушпа, излупете ги и веднаш изгмечете ги. Додајте ситно сечкан кромид и лук, пипер, бибер, сол, 4-5 лажици презла, јајце и сечкан магдонос.
- Намастете послужавник со масло. Добро замесете ја смесата и правете топчиња, а потоа формирајте плескавици. Кога ќе ги правите плескавиците рацете намастете ги со масло.
- Загрејте масло во тава, а секоја од плескавиците провлечете ја низ презла и пржете ги додека не поруменат.
- Вадете ги на хартиени салфети. Послужете ги топли како главно јадење или како прилог.
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо