Овој едноставен сос ќе ги направи вашите специјалитети совршени.
Состојки:
- 200 гр путер
- 4 жолчки
- 4 лажици бело вино
- мелен бел бибер
Начин на подготовка:
- Разматете жолчки во мало тенџере со додавање вино и малку сол. Тенџерчето ставете го во поголемо тенџере со вода која врие и така, на пареа, матете ги жолчките додека не добиете кремаст сос. Извадете го тенџерчето од вода и сега во сосот, малку по малку, измашајте изладен, претходно растопен путер.
- Зачинете го добиениот холандез сос: посолете, побиберете и додајте по вкус уште малку вино.
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна
ВИДЕО: Домашен рецепт за паштета од туна која се прави за 3 минути