Царско јадење: Вака се спрема пилешко на турски начин – лесен ручек кој не се заборава

Царско јадење: Вака се спрема пилешко на турски начин – лесен ручек кој не се заборава

Черкеско пиле е класичен рецепт, кој го смислиле Черкезите, народ од кавкаските планини, а усвоен е од страна на царската османска кујна.

Ова „царско јадење“ обично се спрема како главно јадење, но многу е згодно послужено и како предјадење или мезе.

Состојки:

  • 1 цело пиле или 2 парчиња поголеми пилешки гради
  • 1 главица кромид со средна големина
  • 1/2 лажичка бибер во зрно
  • 5 чаши вода
  • морков, целер, пашканат по желба
  • 300 гр крупно мелени ореви
  • 2 чешниња лук
  • 4 парчиња бајат леб (средината без кори)
  • 1,5 чаша пилешка супа
  • 1 лажичка сол
  • 1/2 лажичка коријандер во прав
  • 2 лажици маслиново масло
  • 1 лажичка црвена пипер

Начин на подготовка:

  1. Градите или пилешкото исечкано на парчиња ставете го во лонец, налијте вода, додајте кромид и бибер во зрно. Гответе на среден оган додека месото не омекне. Вареното месо процедете го и оставете го да се излади. Потоа месото одвојте го од коски и со раце исцепкајте на ленти. 
  2. Коцките бајат леб ставете ги во длабока чинија па прелијте со водата во која се варело пилешкото, додајте изгмечен лук, изгмечени ореви, зачини и исцепакно месо па добро соединете. 
  3. Пилешкото префрлете го на чинија за сервирање. Посебно загрејте маслиново масло и во него додајте црвена пипер, па со тоа прелијте го пилешкото. Украсете со магдонос. 
  4. Може да се служи и топло и ладно, како предјадење или како главно јадење.

Добар апетит!

Повеќе вести на Готви.мк:

Рости од компир

Шеф салата

Дресинг за Шеф салата

Таљатели со зеленчук

Пржена банана

Pad Thai со пилешко

Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо

 

singlepost_text