Од Грузија на вашата трпеза: Повкусно од пица, тесто полно кашкавал

Од Грузија на вашата трпеза: Повкусно од пица, тесто полно кашкавал

Директно од Грузија на вашата трпеза дома. Ова не е пица туку леб полн кашкавал и тесто кое се топи во уста.

Ачарули Хачапури е неговото име, а е традиционално полнет леб во Грузија.

Состојки:

  • 6 јајца
  • 1 шолја вода
  • 2,5 шолји брашно
  • 1 лажиче сода
  • 1 лажиче сол
  • 250 гр. путер
  • 300 гр. кашкавал
  • 250 гр. сирење

 

Подготовка:

  1. Се сее брашното и се додаваат четири јајца со вода со сол и сода, па се меси тесто, кое се дели на 4 топки кои се оставаат да нараснат.
  2. Се расукува секоја топка тесто и се става доста вода во тенџере, па се ставаат корите да се сварат.
  3. Се вари секоја кора две три минути, па се вади и се става во сад со ладна вода.
  4. Потоа се става на чиста крпа.
  5. Се подмачкува тепсија округла како за пица со путерот и се става првата кора, па путер, па втората кора, па кашкавал и сирење рендани и путер стопен.
  6. Се ставаат и другите две кори со иста постапка.
  7. Горе се става доста кашкавал и сирење и путер и се прелива со изматените две јајца и путерот кој ќе ви остане.
  8. Се пече 20 минути на 180 степени.

Повеќе рецепти на Готви.мк:

ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид

Ремек дело во кујната: Леб од банана

Тазе домашен леб

ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси

Домашниот леб на мајче Вера

Полнет запечен леб

 

singlepost_text