Овој народ баш знае да ужива во посебни вкусови…
Состојки:
- 3-4 тиквици
- масло за пржење
- 2-3 лажици маслиново масло
- 120 гр бело брашно
- 60 гр пченкарно брашно
- мраз
- вода
Начин на подготовка:
- Тиквиците исечкајте ги по должина најтенко што можете. Ставете ги тиквиците во тенџере, посипете со малку маслиново масло, пченкарно и бело брашно, затворете го тенџерето и добро протресете, за брашното да се распореди рамномерно.
- Загрејте масло во тава. Секоја тиквица потопете ја на секунда во сад со вода и мраз и ставајте во тавата да се пржи. Тиквиците се пржат сосема кратко, бидејќи се многу тенки. Готовите тиквици ставајте ги на хартиена салфета за да се впие вишокот маснотија.
Послужете и уживајте!
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи