Солена торта од ќебапи: Ништо подобро не сте пробале досега (Видео)

Солена торта од ќебапи: Ништо подобро не сте пробале досега (Видео)

Ќе уживате во секој залак…

Состојки:

  • 20-25 ќебапи
  • 500-600 гр компири
  • 30 гр путер
  • 300 гр рикота сирење
  • 2 лажици кисела павлака
  • 3 јајца
  • 2 печени црвени пиперки
  • 150 гр печурки
  • 150 гр кашкавал
  • копар
  • малку магдонос
  • сол
  • бибер

Начин на подготовка:

  1. Подгответе калап со пречник од 24 см. Полуодмрзнатите ќебапи исечкајте ги на половини и наредете ги право во калап за торта или длабоко тенџере. Компирите згответе ги и испасирајте ги, додајте путер, сол и бибер по вкус и исечкан магдонос. 
  2. Разматете јајца со 2 лажици кисела павлака и додајте рикота. Посолете и додајте исечкан копар. Добро измешајте. На дното на калапот наредете парчиња ќебапи (околу 1 см, со исчениот дел на горе). Ставете половина од смесата од компири. Од горе наредете ленти печени пиперки. Прекријте со рикота и од горе наредете ги останатите парчиња ќебапи. 
  3. Ставете ја другата половина компири и убаво израмнете со лажица. На малку путер издинстајте печурки исечкани на листови и наредете ги на слојот од компири. 
  4. Запечете во рерна на 200 степени околу 1 час (Важно е ќебапите да бидат добро испечени). На крај посипете со изрендан кашкавал и вратете во рерна неколку минути, колку да се растопи.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ во прилог:

Повеќе вести на Готви.мк:

Рости од компир

Шеф салата

Дресинг за Шеф салата

Таљатели со зеленчук

Пржена банана

Pad Thai со пилешко

Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо

 

singlepost_text