Руската салата е неизоставен дел од речиси секоја празнична или славска трпеза. Сепак, еве како можете да ја направите да ви биде оброк за секој ден, а сепак да го има оној феноменален кремаст вкус на мајонез, шунка и павлака.
Состојки:
- 1/2 кг макарони
- 400 мл кисела павлака Пекабела
- 1 чаша мајонез (чаша од 200 мл)
- 1/2 кг исечкана шунка
- 200 гр кашкавал
- 7-9 кисели краставички
- 5 варени јајца
- малку сенф
- сол
- бибер
- зеленчук по вкус (грашок, пиперки, моркови)
Начин на подготовка:
- Обварете ги макароните. Би требало да изберете ситни макарони, полжавчиња или други ситни облици. Измијте ги, исцедете ги и оставете ги да се изладат. Кога ќе бидат добро изладени додајте во нив кисела павлака, мајонез, исечкана шунка, изрендан кашкавал, краставички, јајца и зачини. Сè добро измешајте.
- Слатата треба да ја направите барем ден пред послужување бидејќи на макароните им треба време да впијат.
- Напомена: Ако салатата е многу сува, бидејќи макароните ја впиле целата павлака, можете да додадете уште малку павлака за салатата да биде сочна.
Добар апетит!
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи